
Vild med Kerteminde Kommune
Kerteminde Kommune har sammen med 91 andre kommuner meldt sig ind i konkurrencen om at blive Danmarks Vildeste Kommune. 1. præmien til den vindende kommune er 1.000.000,- kr. fra den Danske Naturfond, som bruges til naturprojekter i kommunen.
Kommunen vil selvfølgelig rigtig gerne vinde konkurrencen, men uanset om det lykkedes eller ej, så vil naturen helt sikkert være vinder, hvis bare vi sammen gør det lidt mere vildt rundt omkring.
Som en del af konkurrencen skal kommunerne indsende en Grøn Bog. Du kan læse Kerteminde Kommunes grønne bog her https://dkvild.dk/media/220151/groen-bog-kerteminde-kommune.pdf
Biodiversiteten er globalt og i Danmark under pres. Artsnedgangen er aldrig gået hurtigere, end det gør lige nu. Primært på grund af menneskets aktiviteter forløber artstabet nu meget hurtigere end naturligt. Også i Kerteminde Kommune er biodiversiteten gået tilbage rigtig mange steder.
Heldigvis er det ikke for sent at gøre en indsats, selv små tiltag kan gøre en forskel. F.eks. kan man ved at lade et hjørne i sin have gro vildt med hjemmehørende blomster, gøre en stor forskel for de vilde insekter. I Kerteminde Kommune er der ca. 24.000 indbyggere, hvis alle udlagde et areal på 100 m2 (10 x 10 m), hvor de vilde hjemmehørende planter fik lov at gro, vil det svare til et areal på 2.400.000 m2 eller 240 hektar. Disse hektarer vil være spredt rundt i hele kommunen og derfor give netværk af vilde planter, hvor insekter og sommerfugle nemt kan sprede sig. De mange insekter vil øge fødeudbuddet for fugle og så videre.
VILDpulje
Som et tiltag for at blive Danmarks Vildeste Kommune har Kerteminde Kommune afsat en VILDpulje på 250.000,- kr. i 2021 og 2022.
Puljen er tænkt til at borger, virksomheder og landbrug kan søge om tilskud til indsatser som fremmer naturen og biodiversiteten i Kerteminde Kommune.
Der resterer stadig midler fra Kerteminde Kommunes VILDpulje, og der er derfor mulighed for at ansøge om naturprojekter i 2023.
Et af projekterne der er finansieret af VILDpuljen er ved Bierne Mølle.
Her har vi indhegnet ca. 3 ha mose og eng ved Bierne Mølle, som ligger ved en af de af de fineste vandløbsstrækninger i Vindinge Å. Ud over at øge biodiversiteten i mosen så hjælper kreaturerne med at bekæmpe kæmpebjørneklo i området. Projektet er gennemført i samarbejde med lodsejeren og en dyreholder. Området er offentligt tilgængeligt.
Hvis du ønsker at høre nærmere om mulighederne for at få del i puljen er du velkommen til at skrive til mailen natur@kerteminde.dk.