Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Borgerservice Kørekort

Kørekort

Kørekort

Der skal bestilles tid til ekspedition i Borgerservice, når dit kørekort skal fornyes.

Sagsbehandlingstid

Hvis din sag vedrørende fornyelse af kørekort skal forelægges politiet, Administrativt Center Vest ved Midt- og Vestjyllands Politi, skal du påregne en sagsbehandlingstid på 4-5 måneder.
Ved sager om ombytning af udenlandske kørekort skal man påregne en sagsbehandlingstid på 6-8 måneder.

Billeder
Du kan få taget foto i Borgerservice. Det koster 140,00 kr. for 4 ens billeder.

Betaling
Der skal betales for kørekortet ved bestillingen. I Borgerservice tager vi imod kontanter, Dankort samt MobilePay. Ved betaling med kontanter bedes medbragt lige penge.

Når du vil henvende dig i kommunens borgerservice for at forny dit kørekort, skal du undersøge, om det er nødvendigt at bestille en tid inden. 

Når du møder op i borgerservice for at forny kørekortet, er følgende dokumentation nødvendig: 

  • et vellignende foto. Du skal medbringe et. Nogle kommuner tilbyder, at du kan få taget et foto i borgerservice mod betaling
  • dit gamle kørekort
  • identifikation (pas eller sundhedskort)
  • evt. lægeattest (læs mere herom under overskriften "Hvornår skal jeg medbringe en lægeattest?")
  • hvis du ikke er dansk eller nordisk statsborger: Du skal medbringe opholdstilladelse/opholdsbevis.
Krav til kørekortfoto:

Hvis du ikke har et kørekort af kreditkorttypen eller et gyldigt pas, skal du i stedet medbringe din originale dåbs- navne- eller fødselsattest, samt billedlegitimation.

Hvis du bruger kørekort-appen, skal du oprette dig i appen igen, når du fornyer dit kørekort. Når du fornyer dit kørekort, er det vigtigt, at du medbringer dit fysiske kørekort.

Der er specielle krav til det fotografi, der skal bruges i dit kørekort:

  • fotografiet skal være uden skader
  • det skal ligne dig
  • have størrelsen 35 x 45 mm, hvor hovedet måler mellem 30-36 mm i højden
  • billedet skal tages lige forfra og vise dit ansigt og det øverste af skuldrene
  • hovedbeklædning må kun bæres, hvis ansøger anmoder om det af religiøse grunde. Hvis der gives tilladelse, skal pandeparti, kindben og hage være tydelige og synlige ansigtet skal være jævnt belyst begge øjne skal være helt synlige og blikket rettet mod kameraet
  • munden skal være lukket
  • briller må ikke være tonede og skal være uden reflekser
  • baggrunden skal være lys og uden skygger eller motiver.

Hvis du bruger kørekort-appen, skal du oprette dig i appen igen, når du fornyer dit kørekort. Når du fornyer dit kørekort, er det vigtigt, at du medbringer dit fysiske kørekort.

Læs mere om krav til billeder og dokumentation hos Færdselsstyrelsen:

Prisen for et nyt kørekort afhænger af hvilke(n) kategori(er) du har og om dit kørekort tidligere har været begrænset af helbredsmæssige årsager.

De forskellige gebyrer følger Færdselsloven, og du kan se en opdateret liste over alle gebyrer for udstedelse, fornyelse og ombytning af kørekort på Færdselsstyrelsens hjemmeside.

Før du indhenter en lægeattest, skal du være opmærksom på, at fornyelsen af dit kørekort først bør ske umiddelbart op til, at gyldigheden på kørekortet udløber. Det betyder, at fornyelsen kan ske, hvis kørekortets gyldighedstid udløber inden for en kortere periode på fx 3 måneder. 

Du skal som udgangspunkt ikke vedlægge lægeattest, når du skal forny kørekort til kategorierne AM, A1, A2, A, B og B/E, samt T/M:

  • AM (lille og stor knallert)
  • A1, A2 og A (lille, mellemstor og stor motorcykel)
  • B og B/E (almindelig bil og bil med stort påhængskøretøj)
  • T/M kørekort til traktor/motorredskab.

Hvis dit kørekort tidligere har været udstedt med en tidsbegrænsning af helbredsmæssige årsager, skal du medbringe en lægeattest når du skal forny dit kørekort.

Du skal altid vedlægge en lægeattest, hvis du skal forny et kørekort i kategorierne C1, C1/E, C, C/E, D1, D1/E, D og D/E, samt kørekort til erhvervsmæssig personbefordring:

  • C1 og C (lille og stor lastbil)
  • C1/E, C/E, D1/E, D/E (henholdsvis lille lastbil, stor lastbil, lille bus og stor bus med stort påhængskøretøj)
  • D1 og D (lille og stor bus)
  • kørekort til erhvervsmæssig personbefordring.

Når dit kørekort er ved at udløbe, skal du henvende dig til en af landets kommuner, som vurderer om betingelserne for fornyelse af kørekortet er opfyldt.

Den 1. juli 2017 trådte der nye regler i kraft om fornyelse af kørekort for ældre. Det betyder, at hvis du er fyldt 70 år eller mere, og du skal have fornyet dit kørekort, skal du som udgangspunkt ikke aflevere en lægeattest, når du ansøger om fornyelse af dit kørekort. Dit kørekort kan tidligst fornyes 3 måneder inden du fylder 70 år.

Kørekort til gruppe 1 udstedes som udgangspunkt med en gyldighed på 15 år, medmindre kørekortet begrænses som følge af helbredsmæssige forhold.


Gruppe 1:

AM - Stor knallert

A1 - Lille motorcykel

A2 - Mellemstor motorcykel

A - Stor motorcykel

B - Almindelig personbil

BE - Almindelig bil med  stort påhængskøretøj

TM - Traktor og motorredskab

Du skal være opmærksom på, at hvis dit kørekort tidligere har været tidsbegrænset af helbredsmæssige årsager, skal du fortsat aflevere en lægeattest ved fornyelse, ligesom dit kørekort kan blive tidsbegrænset.  

Det er ikke altid muligt ved indleveringen af ansøgningen at se om der skal afleveres en lægeattest, da det kan kræve en nærmere undersøgelse af sagen at se om kørekortet tidligere har været begrænset af helbredsmæssige årsager.

Et kørekort er gyldigt i den periode, der er anført på kørekortet.

Gyldighedstid for kørekort i kategorierne AM, A1, A2, A, B og B/E samt til traktor/motorredskab

Kørekort, som udstedes efter 19. januar 2013, får som udgangspunkt følgende gyldighedsperiode:

15 år:

  • AM (lille og stor knallert)
  • A1, A2 og A (lille, mellemstor og stor motorcykel)
  • B og B/E (almindelig bil og bil med stort påhængskøretøj)
  • kørekort til traktor/motorredskab.

Du skal være opmærksom på, at kørekortet som følge af helbredsmæssige grunde, kan udstedes med kortere gyldighed end 15 år.

Gyldighedstid for kørekort i kategorierne C1, C1/E, C, C/E, D1, D1/E, D og D/E samt kørekort til erhvervsmæssig personbefordring

Kørekort, som udstedes efter 19. januar 2013, får som udgangspunkt følgende gyldighedsperiode:

5 år:

  • C1 og C (lille og stor lastbil)
  • D1 og D (lille og stor bus)
  • C1/E, C/E, D1/E, D/E (henholdsvis lille lastbil, stor lastbil, lille bus og stor bus med stort påhængskøretøj)
  • kørekort til erhvervsmæssig personbefordring.
Gyldighedstid for personer over 70 år

Gyldighedstiden for kørekortet i kategorierne C1, C1/E, C, C/E, D1, D1/E, D og D/E samt kørekort til erhvervsmæssig personbefordring vil afhænge af din alder på tidspunktet for udstedelsen:

  • fyldt 70 år, men ikke 71: 4 år
  • fyldt 71 år, men ikke 72 år: 3 år
  • fyldt 72 år, men ikke 80 år: 2 år
  • fyldt 80 år: 1 år  

Kørekort kan – bl.a. som følge af helbredsmæssige grunde – udstedes med kortere gyldighed end 5 år.

Hvis det er mere end 3 år siden, dit kørekort udløb, skal du normalt aflægge og bestå en kontrollerende køreprøve (teori- og praktisk prøve), inden du kan få udstedt et nyt kørekort

Kørekort af EF- eller EU-modellen, der er udstedt før den 19. januar 2013, er fortsat gyldige og bevarer indtil videre den gyldighedsperiode, som er anført på kortet.

Alle kørekort skal dog senest 18. januar 2033 være ombyttet til den nye EU-kørekortmodel, som til forveksling ligner et kreditkort.

Hvis du ændrer navn, er det ikke lovpligtigt, at du skal ansøge om nyt kørekort, men du kan godt ansøge om et duplikatkørekort med det nye navn.

Duplikatkørekort er en kopi af det kørekort du har, blot med dit nye navn. Du kan ansøge om et duplikatkørekort ved enhver kommune i Danmark.

Det koster 360 kr. (2024) at få udstedt et nyt (duplikat) kørekort.

Der vil normalvis fremgå en klagevejledning af Færdselsstyrelsens eller kommunens afgørelse i din kørekortsag. I første omgang har du mulighed for at klage til den myndighed, som har truffet afgørelsen i netop din sag. 

Der skal bestilles tid til ekspedition i Borgerservice.
Dit danske kørekort gælder i hele EU. I lande uden for EU skal du have et internationalt kørekort.

Billeder
Du kan få taget foto i Borgerservice. Det koster 140,00 kr. for 4 ens billeder.

Betaling
Der skal betales for kørekortet ved bestillingen. I Borgerservice tager vi imod kontanter, Dankort samt MobilePay. Ved betaling med kontanter bedes medbragt lige penge.

Dit almindelige kørekort er tilstrækkeligt i alle EU-lande, Schweiz og de tre EØS-lande (Island, Norge og Liechtenstein).

Hvis du opholder dig i et land uden for EU eller EØS, skal du muligvis have et internationalt kørekort. Hvorvidt du skal have et internationalt kørekort, afhænger af det pågældende land, du rejser til. Du kan kontakte ambassaden for det land, du rejser til for yderligere information. Vær opmærksom på, at du muligvis skal have flere internationale kørekort, hvis du skal køre i flere lande på samme rejse.

Medbring dit almindelige danske kørekort sammen med det internationale kørekort 

Et internationalt kørekort erstatter ikke det almindelige kørekort, men betragtes som en anerkendt oversættelse af dit danske kørekort. Derfor skal du også medbringe dit almindelige kørekort. Du kan kun få udstedt et internationalt kørekort, hvis du har et gyldigt dansk kørekort.

Få dit internationale kørekort hos borgerservice

Du får dit internationale kørekort ved at møde personligt op hos borgerservice i en valgfri kommune. Husk, at tjekke om borgerservice i den kommune, du vælger, kræver tidsbestilling inden fremmøde. 

2 ting, du skal tage med på kommunen:

  • Dit gyldige, danske kørekort
  • Et kørekortfoto efter gældende regler.

Nogle kommuner tilbyder, at du kan få taget et foto i borgerservice mod betaling. Den information finder du hos den enkelte kommune. 

Pris og gyldighed:

  • Prisen på et internationalt kørekort er 30 kr. (2024).
  • Det internationale kørekort er gyldigt 1 år fra udstedelsesdatoen.

Er du dansker med bopæl i udlandet, og har du mistet eller skal have fornyet dit kørekort, skal du henvende dig hos den udenlandske myndighed for kørekort.

Det er som regel din udenlandske bopælskommune, du skal henvende dig til. Det vil sige du ikke længere kan få udstedt et nyt kørekort i Danmark.

Kørekortmyndigheden vil bede dig om en bekræftelse på, at dit kørekort er udstedt i Danmark. Denne bekræftelse skal du selv indhente ved at henvende dig skriftligt til Færdselsstyrelsen.

Ansøgningen på bekræftelsen skal indeholde din fødselsdato og din nuværende adresse.

Hvis du har mistet dit kørekort, skal du også redegøre for, hvordan det er mistet. Det er vigtigt, at du husker at underskrive ansøgningen.

Ansøgningen skal sendes med brev eller mailes til:

Færdselsstyrelsen
Sorsigvej 35
6760 Ribe

Tlf: 7221 8899
Mail: info@fstyr.dk

Når du modtager bekræftelsen, skal du tage den med til myndighederne i udlandet.

Der skal bestilles tid til ekspedition i Borgerservice. 

Billeder
Du kan få taget foto i Borgerservice. Det koster 140,00 kr. for 4 ens billeder.

Betaling
Der skal betales for kørekortet ved bestillingen af et nyt. I Borgerservice tager vi imod kontanter, Dankort samt MobilePay. Ved betaling med kontanter bedes medbragt lige penge.


Hvis du mister dit kørekort eller hvis dit kørekort er slidt, knækket eller ødelagt, skal du møde personligt op i borgerservice for at ansøge om at få udstedt et duplikatkørekort.

Husk, at flere kommuner kræver tidsbestilling inden fremmøde i Borgerservice.

Duplikatkørekort er en kopi af det kørekort, du har mistet. Duplikatkørekortet er derfor dit nye kørekort.  

Du kan ansøge om et duplikatkørekort ved enhver kommune i Danmark.

Priser på duplikatkørekort, midlertidigt erstatningskørekort, internationalt kørekort og turistkørekort (2024) Pris
Midlertidigt erstatningskørekort, bortset fra kategori LK og AM (lille og stor knallert) 220 kr.
Udstedelse af duplikatkørekort, bortset fra kategori LK og AM (lille og stor knallert) 360 kr.
Udstedelse af duplikatkørekort til kategori LK og AM (lille og stor knallert) 180 kr.
Udstedelse af internationalt kørekort 30 kr.
Udstedelse af turistkørekort 0 kr.
Midlertidigt erstatningskørekort til kategori LK og AM (lille og stor knallert) 180 kr.


Du kan også se de aktuelle priser for duplikatkørekort på Færdselsstyrelsens hjemmeside.

  • Du kan få udstedt et duplikatkørekort, hvis:
  • Hvis du mister dit kørekort
  • Hvis dit kørekort er meget slidt, knækket eller ødelagt
  • Hvis du skifter navn
  • Hvis du ønsker et kørekort af kreditkorttypen
  • Hvis du har sædvanlig bopæl i Danmark og mister dit kørekort som er udstedt i et af de andre EU- eller EØS-lande

Du skal være opmærksom på, at alle kørekort, der udstedes fra den 19. januar 2013, er gyldige i højest 15 år afhængig af dit kørekorts kategori(er), alder og dit helbred.

Mens du venter på, at du får et duplikatkørekort (kopi af det mistede kørekort, og som erstatter dit gamle, varige kørekort), kan du ansøge om at få et midlertidigt kørekort ved Borgerservice i din kommune.

Husk, at flere kommuner kræver tidsbestilling inden fremmøde i Borgerservice.

Det midlertidige kørekort udstedes med det samme.

Begrænsninger ved et midlertidigt kørekort

Et midlertidigt kørekort er gratis og gælder kun i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island. Det midlertidige kørekort gælder kun i en begrænset periode og kun frem til, du får dit nye kørekort - duplikatkørekortet.

Hvis du skal køre i udlandet, bortset fra Norge, Sverige, Finland og Island, og ikke kan nå at få udstedt et nyt kørekort, kan du få udstedt et midlertidigt erstatningskørekort.

Du kan søge om at få udstedt et midlertidigt erstatningskørekort hvis:

  • dit duplikatkørekort (dit nye kørekort) ikke kan nå at blive udstedt, inden du skal bruge det
  • du skal køre bil i udlandet – bortset fra Finland, Island, Norge og Sverige.      
Priser på ombytning af kørekort (2024)  Pris 
Ombytning af udenlandsk kørekort til dansk kørekort, bortset fra kategori LK og AM (lille og stor knallert)
360 kr.
Ombytning af udenlandsk kørekort til dansk kørekort til kategori LK og AM (lille og stor knallert)  180 kr.
Tvungen ombytning som følge af nye regler og lignende 180 kr.

Se de aktuelle priser på Færdselsstyrelsens hjemmeside.

Du skal henvende dig i kommunens borgerservice for at ansøge om udstedelse af et duplikatkørekort (nyt kørekort) eller midlertidigt kørekort. Du kan ansøge ved enhver kommune i Danmark.

Husk, at flere kommuner kræver tidsbestilling inden fremmøde i Borgerservice.

Hvis du har mistet kørekortet, skal du underskrive en erklæring under strafansvar. Du underskriver erklæringen på kommunen. Finder du dit kørekort igen efter at have fået et duplikatkørekort (nyt kørekort), skal dit oprindelige kørekort afleveres til kommunen.

Inden du møder op i Borgerservice, skal du først sikre dig, om der kræves tidsbestilling inden fremmøde. Herudover skal du medbringe:

  • et fotografi
  • gyldig legitimation, eksempelvis gyldigt pas
  • opholdstilladelse, hvis du ikke er dansk statsborger

Der er specielle krav til det fotografi, der skal bruges i dit kørekort:

  • fotografiet skal være uden skader
  • det skal ligne dig og have størrelsen 35 x 45 mm, hvor hovedet måler mellem 30-36 mm i højden
  • billedet skal tages lige forfra og vise dit ansigt og det øverste af skuldrene
  • hovedbeklædning må kun bæres, hvis det er af religiøse grunde, og pandeparti, kindben og hage skal være synlige
  • ansigtet skal være jævnt belyst
  • begge øjne skal være helt synlige og blikket rettet mod kameraet
  • munden skal være lukket
  • briller må ikke være tonede og skal være uden reflekser
  • baggrunden skal være lys og uden skygger eller motiver.

    Vær opmærksom på, at du selv skal medbringe et foto. Nogle kommuner tilbyder, at du kan få taget et foto i borgerservice mod betaling.

Der vil normalvis fremgå en klagevejledning af Færdselsstyrelsens eller kommunens afgørelse i din kørekortsag. I første omgang har du mulighed for at klage til den myndighed, som har truffet afgørelsen i netop din sag. 

Læs mere om dine klagemuligheder på Færdselsstyrelsens hjemmeside

Ris eller ros til hjemmesiden

Hans Schacksvej 4
5300 Kerteminde

CVR.NR 29189706

Telefon: 65 15 15 15

Telefontider

Genveje