
Alle medlemslande i EU skal planlægge for ekstreme oversvømmelser, som kan medføre væsentlige negative følger. Dette blev vedtaget i 2007 i forbindelse med EU´s Oversvømmelsesdirektiv. Der skal udarbejdes risikostyringsplaner for oversvømmelse for områder, der er i særlig risiko for skadesforvoldende oversvømmelser.
Kystdirektoratet har udpeget hvilke områder i Danmark, der er særligt udsatte for skadesforvoldende oversvømmelser. Kystdirektoratet har blandt andet udpeget Odense Fjord som et risikoområde. Odense Fjord blev udpeget som risikoområde i forbindelse med Første Planperiode af risikostyringsplaner for oversvømmelse. Der er derfor udarbejdet en risikostyringsplan for oversvømmelse, der er gældende for 2015-2021. Den første risikostyringsplan for Odense Kommune blev udarbejdet i samarbejde med de andre kommuner med areal op til Odense Fjord.
Odense Fjord er igen blevet udpeget af Kystdirektoratet i forbindelse med Anden Planperiode. Derfor har Kerteminde Kommune udarbejdet en Risikostyringsplan for oversvømmelse for det udpegede risikoområde i Kerteminde Kommune. Risikoområdet er af Kystdirektoratet udpeget som de områder, der er i risiko for oversvømmelser fra Odense Fjord under ekstreme vandstande i Odense Fjord. Ekstreme vandstande, eller stormflod, forekommer i Odense Fjord, når vind presser store vandmængder ind i fjorden.