Skip til hoved indholdet

Før dit barn starter i dagtilbud

Læs her mere om, hvilke ting du skal huske eller være opmærksom på, når der vedrører dit barns opskrivning eller start i dagtilbud. 

Du kan også læse mere om andre muligheder for pasning - herunder pasning af eget barn og kombinationstilbud. 

Ansøgning om plads i et kommunalt dagtilbud skal ske via Den Digitale Pladsanvisning på dette link. Adgangen kræver MitID.

Plads efter barsel

Når nybagte forældre ansøger om optagelse i et kommunalt dagtilbud, er anciennitets datoen den dag de søger. Anciennitets datoen afgør, hvor man er på ventelisten.

Ved adoption gælder samme retningslinjer.

Plads i andre situationer

Når forældre ansøger om optagelse i et kommunalt dagtilbud i andre situationer, tilstræber Kerteminde Kommune at tilbyde plads efter pasningsgarantien.

Tilflyttere

Tilflyttere fra en anden kommune kan medtage et barns anciennitet på ventelisten i fraflytningskommunen således, at det oprindelige ansøgningstidspunkt til dagtilbud bibeholdes. I så fald skal forældrene indsende et anciennitetsbevis fra fraflytningskommunen (kontakt fraflytningskommunen herom). Anciennitetsbeviset skal sendes til Kerteminde Kommunes Pladsanvisning.

Overgang fra dagpleje/vuggestue til børnehave

Når forældre via Den Digitale Pladsanvisning skriver et barn på venteliste til dagpleje/vuggestue, anbefales det at barnet samtidig skrives på venteliste til 2 børnehaver.

Behovsdatoen for start i børnehave er den 1. i måneden efter barnet er fyldt 3 år.

Ønsker til plads

Når der ansøges om plads i dagpleje eller vuggestue, er det muligt at angive hvilken af de to typer dagtilbud, forældrene ønsker. Pladsanvisningen vil, så vidt det er muligt, imødekomme forældrenes ønske.

Særlige forhold kan dog betyde, at hovedreglen tilsidesættes (se under pasningsgaranti)

Forældre har ikke krav på en plads i det ønskede dagtilbud, ligesom der ikke kan garanteres plads i et bestemt område.

Hvis forældre ønsker, at deres barn optages i et dagtilbud tidligere eller senere end det tidspunkt, hvor barnet almindeligvis ville få anvist en plads, skal forældrene søge om dispensation til tidlig/sen start hos Børn, Unge og Uddannelsesafdelingen, der træffer afgørelsen. Afgørelser af denne art kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.

Afgørelser om dispensation beror altid på en individuel vurdering af den enkelte sag i samarbejde med de pågældende dagtilbud og i henhold til retningslinjerne for pladsanvisning.

Ændring af ønsker til børnehaveplads

Ændring af allerede angivne ønsker til børnehaveplads kan ske via Den Digitale Pladsanvisning senest tre måneder før et barns behovsdato. I særlige tilfælde kan der dog efter aftale med Pladsanvisningen dispenseres.

Kontakt til pladsanvisningen skal enten ske telefonisk på tlf: 65 15 11 90 eller via sikkermail på dette link

Alle børn tilbydes en plads i et aldersvarende dagtilbud fra børnene er 26 uger og ind til skolestart senest tre måneder efter modtagelse af ansøgning om plads i et dagtilbud (garantidato).

Pasningsgarantien er opfyldt, når et barn er tilbudt plads i et alderssvarende dagtilbud i Kerteminde Kommune.

Børn over 3 år tilbydes plads i en børnehave.

Undtagelser kan være følgende:

Geografisk afstand

Ved tildeling af en dagtilbudsplads tages der i videst muligt omfang hensyn til familiernes mulighed for at kunne skabe sammenhæng i hverdagen. Sådanne hensyn er f.eks. den geografiske afstand mellem hjem og dagtilbud.

Børn med særlige behov

Børn med særlige behov eller børn, der er i risiko for at udvikle særlige behov, kan på baggrund af en faglig vurdering af, hvad der er til barnets bedste, blive anvist en vuggestueplads frem for en dagplejeplads eller omvendt.

Søskendegaranti

Et barn på ventelisten til et dagtilbud med søskende i det pågældende dagtilbud har fortrinsret til en plads i dagtilbuddet. For at opnå søskendegaranti skal de to søskende have minimum én måned sammen i dagtilbuddet. Har et barn ældre søskende i flere dagtilbud, gælder garantien i det dagtilbud, hvor den aldersmæssigt nærmeste søskende har plads.

Søskendegarantien gør sig dog først gældende i det tilfælde, at man har samme anciennitet som et andet barn på ventelisten. Man har i det tilfælde fortrinsret til pladsen. Det betyder ikke at man overordnet kommer frem/først på ventelisten. 

Pladsgaranti i dagtilbud med vuggestue- og børnehaveafdelinger

Et barn, der er indmeldt i vuggestueafdelingen i et dagtilbud, der også har en børnehaveafdeling, har fortrinsret til en plads i dagtilbuddets børnehaveafdeling måneden efter barnet fylder 3 år. 

Anvisning af pladser i kommunale dagtilbud varetages af den kommunale Pladsanvisning som samtidig fører ventelister til de enkelte dagtilbud.

Din plads på ventelisten afgøres af din opskrivningsdato/anciennitet. 

Anvisning af en ledig plads sker i henhold til gældende retningslinjer og under hensyntagen til forældrenes ønsker og de særlige forhold, der eventuelt gør sig gældende.

Når et tilbud om plads i et dagtilbud accepteres, slettes al anden opskrivning til alderssvarende pladser, undtagen i det tilfælde, hvor det 1. prioriterede dagtilbud ikke er tilbudt. I denne situation kan barnet forblive på ventelisten, indtil der kan tilbydes plads i det 1. prioriterede dagtilbud.

Nej til en plads
Hvis forældre ved anvisning af den 1. prioriterede plads siger nej til denne, slettes barnet af ventelisten. Hvis forældrene herefter oplyser en ny behovsdato betragtes dette som en ny ansøgning, og der fastsættes på baggrund heraf en ny garantidato.

Særlige hensyn

I særlige situationer kan ventelisten ved anvisning af en ledig plads tilsidesættes. Det kan ske i følgende situationer:

  • Anden myndighed, speciallæge, Børn, Unge og Uddannelsesafdelingen eller andre afdelinger i kommunen henviser et barn
  • Uforudsete og udefrakommende omstændigheder (alvorlig sygdom, dødsfald mv.) sker i et barns nærmeste familie.
  • Forældre tilknyttet arbejdsmarkedet, ledige forældre, der får arbejde og forældre, som er under uddannelse.
  • Kontanthjælpsmodtagere, forsikrede ledige, revalidender med videre, der ikke umiddelbart kan komme i ordinært job, så de kan få tilbud om aktivering med videre og dermed støttes i en indslusning på arbejdsmarkedet.
  • Der er behov for at tage hensyn til sammensætningen af børnegrupperne med hensyn til alder, køn, etnicitet mv. bl.a. med henblik på at fremme integration og sprogstimulering af tosprogede børn.

I fraflytter Kerteminde Kommune

Når forældre til et barn, der har plads i et kommunalt dagtilbud, fraflytter Kerteminde Kommune har barnet ret til at beholde sin plads i dagtilbuddet.

Forældrenes nye opholdskommune overtager opkrævningen af forældrebetalingen og yder tilskud efter gældende regler. Ved flytning til en anden kommune skal Kerteminde Kommunes Pladsanvisning og den nye bopælskommune kontaktes straks når flyttedatoen kendes.

I tilflytter/bor i Kerteminde Kommune og vil beholde/bruge en plads i en anden kommune

Ønsker I at beholde eller bruge en plads i en anden kommune er dette muligt. Man skal dog være opmærksom på, at det er Kerteminde Kommune som jeres bopædskommune der står for opkrævningen for pladsen og at det kan være dyrere end den takst der normalt betales.

Dette skyldes, at Kerteminde kommune skal betale den anden kommune for jeres brug af pladsen. Kerteminde kommune betaler højst den driftsudgift som vi selv har i kommunen, så hvis pladsen i den anden kommune er dyrere i drift, er det jer som forældre der skal betale differencen. 

Det er derfor altid en god idé at forhøre jer om prisen ved kommunen, hvis I har i sinde at beholde/bruge en plads i en anden kommune. 

Forældre, hvor en eller begge forældre holder barselsorlov, kan få en deltidsplads:

  • 30 timer om ugen i et dagtilbud til børn i husstanden i aldersgruppen 26 uger og indtil skolestart
  • mod en reduceret egenbetaling
  • fordeling af timerne aftales med dagtilbuddet

Orlov i én sammenhængende periode

Barselsorloven skal holdes i én sammenhængende periode pr. barn.

  • Hvis I holder orlov i direkte forlængelse af hinanden, betragtes det som én sammenhængende periode.
  • Hvis jeres orlov afbrydes af en periode på mere end fem uger eller på anden vis bortfalder, eller I selv ønsker at ændre deltidspladsen til en fuldtidsplads, skal I betale fuld pris.

Dokumentation

I skal dokumentere, at I afholder fravær efter barselsloven eller vil afholde fravær på det tidspunkt, hvor I ønsker at få tilbudt deltidspladsen.

Dokumentationen kan fx bestå af kopi af vandrejournal med det forventede fødselstidspunkt, en aftale med arbejdsgiver om udskudt barsel eller lign. Fremsendes en vandrejournal vil I skulle komme med yderligere dokumentation for barselsperioden, når barnet er født. 

Fra 1. januar 2019 har Kerteminde Byråd besluttet at give forældre med børn i alderen fra 24 uger og indtil skolestart som et alternativ til at benytte en plads i dagtilbud tilskud til pasning af egne børn.

Den ansøgende forældre

  • skal have tilstrækkelige danskkundskaber til at kunne sikre udvikling af barnets/børnenes dansksproglige kompetencer.
  • må ikke samtidig modtage offentlig overførselsindkomst eller have en arbejdsindtægt. Dette gælder også selvstændige erhvervsdrivende, der arbejder fra hjemmet.
  • må ikke være omfattet af § 13 stk. 10 og § 13 f stk. 1-4, i lov om aktiv social politik
  • skal have opholdt sig i riget i 7 ud af de sidste 8 år.

Tilskuddet kan

  • gives fra det tidspunkt, hvor barnet vil kunne tilbydes en plads i et dagtilbud.
  • minimum vare i 8 uger og maksimalt et år. 
  • kan deles op i 2 perioder
  • gives til maksimalt 3 børn ad gangen
  • deles op mellem 2 forældre ved, at den ene forælder f.eks. passer barnet/børnene i 6 måneder, og den anden forælder passer i de resterende 6 måneder, hvis tilskudsperioden er et år. Der findes ingen krav ift. hvordan perioden tidsmæssigt opdeles mellem forældrene. Pasningsopdelingen må dog ikke overstige den maksimale tilskudsperiode på 1 år.

Tilskuddet beskattes som A-indkomst.

I henhold til ændringerne i dagtilbudsloven (§ 85a) skal kommunerne tilbyde forældre med skæve arbejdstider, muligheden for et kombinationstilbud.

Et kombinationstilbud består af en deltidsplads i et dagtilbud, samt tilskud til fleksibel pasning i eget hjem, når der er arbejdsbetinget pasningsbehov udenfor dagtilbuddets normale åbningstid. Tidsforbruget i forbindelse med et kombinationstilbud, må ikke overstige, hvad der svarer til dagtilbuddets samlede åbningstid pr. uge. Det vil sige, at hvis dagtilbuddet har en samlet åbningstid på 50 timer pr. uge, må tidsforbruget i dagtilbud og fleksibel pasning i forbindelse med et kombinationstilbud ikke overstige 50 timer pr. uge. Der findes dog ikke noget krav om, at timerne bruges i samme uge. Det vil sige, at man f.eks. kan benytte 25 timer den ene uge og 75 timer den næste uge.

Arbejdsbetinget pasningsbehov

Der findes et arbejdsbetinget pasningsbehov, når begge eller den enlige forældre skal arbejde udenfor dagtilbuddets normale åbningstid. For at kunne komme i betragtning til et kombinationstilbud, skal der være et arbejdsbetinget pasningsbehov på gennemsnitligt minimum 10 timer om ugen, opgjort over en periode på 4 uger.  Der kan altså godt være uger hvor der slet ikke er brug for fleksibel pasning den ene uge men brug for 20 timer i den næste.

Hvordan dokumenteres arbejdsbetinget pasningsbehov?

For en arbejdstager dokumenteres det arbejdsbetingede pasningsbehov, ved at der indsendes et skema med de forventede arbejdstider, som er underskrevet af arbejdsgiver.

For selvstændige dokumenteres det arbejdsbetingede arbejdsbehov ved at der indsendes et skema, med de forventede arbejdstider, der er underskrevet på tro og love.

Fleksibel pasning

Forældre der er berettiget til et kombinationstilbud, skal selv finde den fleksible passer, de ønsker skal passe deres barn udenfor dagtilbuddets normale åbningstid. Der findes ikke nogen pædagogiske krav til den fleksible passer, der findes dog et lovkrav om at den fleksible passer har et dansksprogligt niveau, der sikre barnets fortsatte sprogudvikling. Der vil yderligere blive indhentet straffe- og børneattester på den fleksible passer.

I Kerteminde kommune skal den fleksible passer være fyldt 15 år for at pasningsaftalen kan godkendes.

Forældrene bliver arbejdsgivere for den fleksible passer, og lønnen der udbetales er skattepligtig. Forældrene skal derfor oprette et cvr nr. der kan udbetales løn fra så lønnen kan registreres og beskattes korrekt.

Tilskud

Tilskuddet der gives til fleksibel pasning er udarbejdet på baggrund af taksterne for tilskud til privat pasning i henhold til den gældende § 83 i dagtilbudsloven. I henhold til loven kan tilskuddet til privat pasning maksimalt udgøre 75 % af forældrenes dokumenterede udgifter til den private pasningsordning.

Tilskud til den fleksible pasningsordning er bagudbetalt og udbetales sidst på måneden.

Du kan læse mere under takster (link)

Ansøgning

Ansøgning om kombinationstilbud foregår på følgende måde

  • Forældre finder den ønskede fleksible passer og udarbejder en pasningsaftale, samt opretter CVR nr. til aflønning.
  • Den fleksible passer søger om godkendelse.
  • Forældre indsender ansøgning om kombinationstilbud, dokumentation på arbejdsbetinget pasningsbehov, samt information vedr. den udarbejdede pasningsaftale og CVR nr.
  • På baggrund af den indsendte information vurderer administrationen om kriterierne for tilskud til fleksibel pasning er opfyldt.
  • Hvis kriterier er opfyldt kan kombinationstilbuddet påbegyndes.

Ansøgningsskemaet kan udfyldes her (kræver MitID)

Løbende ordning

Når pasningsaftalen er godkendt, vil det hver måned være nødvendigt at forældrene indsender deres dokumenterede arbejdsbetingede pasningsbehov for de kommende 4 uger. Dette er nødvendigt for at administrationen, kan beregne den kommende måneds tilskud til den fleksible pasningsordning, og at dagtilbuddet kan planlægge personale og pædagogiske aktiviteter, alt efter hvor mange børn der er til stede i dagtilbuddet. I måneder hvor der ikke er behov for gennemsnitlig 10 timers fleksibel pasning om ugen, vil barnet kunne gå i fuldtid i dagtilbuddet.

Ophør af aftale

Aftalen ophører hvis forældrene ikke indsender dokumenteret arbejdsbetinget pasningsbehov. Aftalen ophører endvidere hvis det opdages at forældrene konsekvent lader deres barn være længere tid i dagtilbuddet end de har oplyst.

Tilsyn

Kommunen er i henhold til dagtilbudsloven, forpligtiget til at føre tilsyn med den fleksible pasnings aftale. Der føres ikke tilsyn med det pædagogiske indhold af pasningsordningen, men udelukkende for at sikre at der ikke er tale om proforma aftaler.

Forskel på dagtilbud og fleksibel pasning

Kommunen er i henhold til dagtilbudsloven forpligtiget til at oplyse forældrene om forskellene på de pædagogiske krav til pasning i et dagtilbud og i en fleksibel pasningsordning. Der stilles ikke krav til det pædagogiske indhold i en fleksibel pasningsordning og en sådan ordning er derfor ikke omfattet af kravet om at arbejde efter den nye styrkede pædagogiske læreplan.

Pladsanvisning til kommunale dagtilbud, tlf. 65 15 11 90

Træffetider:     

Kl. 10.00 - 11.00   mandag, tirsdag, onsdag, torsdag og fredag 
Kl. 13.00 - 14.00  mandag, tirsdag, onsdag og torsdag

Ris eller ros til hjemmesiden

Hans Schacksvej 4
5300 Kerteminde

CVR.NR 29189706

Telefon: 65 15 15 15

Genveje