Madprojekt tredobler økologien i kommunens køkkener
På bare 10 måneder er det lykkedes Kerteminde Kommunes køkkener at omlægge en stor del af indkøbene til økologi. Pengene til økologien er fundet ved at indføre flere bæredygtige fødevarer og mindske madspildet. Fonden for økologisk landbrug, der har sponsoreret projektet i 2024, har netop bevilget godt 1 mio. kr. til at fortsætte omstillingen af kommunes køkkener i 2025.
Projektet Bæredygtig Velsmag i Kerteminde Kommune har til formål at gøre de offentlige køkkener i Kerteminde Kommune mere klimavenlige, økologiske og samtidig nedbringe madspildet og følge de nyeste kostråd, der blandt andet omfatter større mængder af grøntsager og bælgfrugter i kosten.
Projektet begyndte så småt i januar og har gennem kompetenceudvikling af ledere og medarbejdere i de kommunale køkkener allerede givet meget tydelige resultater. I januar 2024 var 11 % af råvareindkøbene økologiske, i oktober var det tal steget til 35 %. Ved at bruge op til 20 % mindre kød, spise mere sæsonbaseret og have fokus på madspild er udgifterne til indkøb ikke steget i projektperioden.
-Det er imponerende, at det er lykkedes at nå så tydelige resultater på så kort tid. Omlægningen er vel at mærke sket, uden at belaste økonomien. Det vidner om en ledelse og en medarbejderstab, der har kastet sig ind i projektet med krum hals, og som nu kan høste frugterne af deres indsats. Det synes jeg er meget inspirerende, siger Kerteminde Kommunes borgmester, Kasper Ejsing Olesen.
Foruden den kommunale madservice er også kommunens daginstitutioner med madordning, samt FGU, Munkebo Skole og Nymarksskolen med i projektet. På de deltagende skoler er madkundskabslærerne desuden tilknyttet projektet. Tilsammen producerer køkkenerne mere end 3000 måltider om dagen og indkøber mere end 300.000 kilo råvarer om året.
De flotte resultater dækker også over store forskelle og udviklingskurver. I Madservice, der leverer varm mad til 600 ældre borgere hver dag, er de gået fra 2% til 21% økologi, og stiler efter at nå det økologiske bronzemærke (30-60 % økologiske råvarer) inden for det næste års tid. I den helt anden ende af skalaen ligger Børnehaven Fjordvang og Bøgebjerg Børnehave, hvis indkøb af økologiske råvarer er henholdsvis 92% og 96,5 % og dermed lever op til kravene til det økologiske guldmærke.
-Projektet viser, at det er muligt at rykke stort på klima- og økologidagsordenen uden at gå på kompromis med hverken ernæring, smag eller økonomi. Vi har i projektet fået enorm kompetent bistand fra konsulenterne fra Øko++, der har hjulpet, inspireret og løftet ude i køkkenerne, hvor vores medarbejdere oplever en arbejdsglæde og stolthed ved at bidrage til den grønne omstilling, siger Heino Salling, fmd. for Kerteminde Kommunes Klima- og Bæredygtighedsudvalg.
Fornyet økonomisk støtte
Projektet Bæredygtig Velsmag i Kerteminde Kommune er fuldt finansieret af Fonden for økologisk landbrug, der i 2024 bevilgede knap 700.000 kr. til at få sat fart under projektet. Nu har fonden givet tilsagn om yderligere 1 million kr. i 2025, der skal skabe yderligere resultater i de kommunale køkkener på Nordøstfyn.
-Vi har set et stort engagement til at skabe en varig ændring af indkøb og madvaner i de køkkener, der deltager i projektet. Derfor er det også fantastisk, at vi med det nye tilsagn fra Fonden for økologisk landbrug kan få det ambitiøse projekt til at udvikle sig yderligere i 2025. Resultaterne for 2024 er meget flotte, og til gavn for både vores børn og ældre borgere, så jeg glæder mig til at følge projektet i fremtiden, siger Bettina Brøndsted, Velfærdsdirektør i Kerteminde Kommune.
Ifølge Hørkram, der leverer hovedparten af fødevarerne til kommunes køkkener, bliver 3,5 mio. liter grundvand sparet for mødet med pesticider hver måned ved det nuværende niveau af økologiske indkøb i oktober, målt op mod 595 tusind liter i oktober måned sidste år.