Bred budgetaftale for 2025 i Kerteminde Kommune
Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten indgår aftale om Kerteminde Kommunes budget for 2025-2028.
Grundlæggende går det godt i Kerteminde Kommune. Skatteindtægterne – før statslige tilskud og udligning mellem kommunerne – vokser som følge af stigende husstandsindkomster. Samtidig er der en fortsat erhvervs- og byudvikling i de større byer, og engagerende fællesskaber i kommunens mange mindre lokalsamfund og landsbyer gør det attraktivt at bo, leve, arbejde og besøge Kerteminde kommune.
Alligevel er denne budgetaftale indgået på baggrund af en vanskelig økonomisk situation. Den statslige fremskrivning af Kerteminde Kommunes indtægter og udligningen mellem kommunerne betyder nemlig et uventet indtægtstab, som har sat sit præg på budgetprocessen.
-Jeg vil ikke lægge skjul på, at det har været svære forhandlinger. Vi er lykkedes med et bredt forlig, fordi alle forligspartierne – stort set hele Byrådet – insisterer på at tage ansvar for Kerteminde Kommunes økonomi, og hermed for en lang række svære besparelser og prioriteringer. Jeg vil gerne takke alle forligspartierne for at have vist en udpræget samarbejdsvilje i en svær situation, understreger borgmester i Kerteminde Kommune, Kasper Ejsing Olesen.
Trods besparelser på samlet 12,53 mio. kr. i 2025 stigende til 25,45 mio. kr. i 2026 vokser driftsbudgettet fra cirka 1,8 mia. kr. i 2024 til knap 1,9 i 2025 – en stigning på knap 90. mio. kr. Stigningen skal gå til at dække den almindelige pris- og lønregulering, stigende overførselsudgifter til borgere, som har en begrænset eller ingen arbejdsevne og til en række andre budgettilpasninger. Der afsættes også midler til fortsat udvikling af kommunen, herunder til større events. De besluttede events skal fremme fællesskaberne, understøtte lokale foreninger og øge lokale virksomheders og butikkers omsætning.
For forligspartierne har det været vigtigt, i videst muligt omfang, at undgå besparelser på kernevelfærden. Budgettet indebærer til gengæld større effektiviseringer af ledelse og administration, og hermed videreføres den reduktion af administrationen, som har kendetegnet de seneste to års budgetaftaler.
Det har også været vigtigt at investere i de fysiske rammer for velfærdstilbudene – i kommunens bygninger, i energioptimering, i vedligehold af veje, havne og anden infrastruktur og i etablering af nye cykelstier m.v. Med budgetforliget sikres også fremover et ansvarligt niveau for anlægsinvesteringer.
Bundlinjen afspejler de svære prioriteringer. Over hele perioden er der en kasseopbygning på 17,6 mio. kr., som primært sker i overslagsåret 2028.
-Forligspartierne har set sig nødsaget til at budgettere med et lille underskud, d.v.s. et kassetræk, i de første år. Det skal holdes op imod, at vi gik ud af 2023 med et mindreforbrug og derfor kunne lægge et betydeligt beløb i kassen. Nu tager vi nogle af dem op igen for at begrænse besparelserne på velfærden mest muligt og fordi vores likviditet er forbedret. Med budget 2025-28 forventer vi en gennemsnitlig kassebeholdning ultimo 2025 på 126 mio. kr. stigende til 131 mio. kr. ultimo 2028, forklarer borgmester Kasper Ejsing Olesen.
Byrådet vedtager budgettet endeligt i forbindelse med byrådsmødet den 3. oktober. Forud sendes nye besparelsesforslag, som indgår i budgetforliget, i høring fra den 20. til den 26. september 2024.
Hele budgetaftalen kan læses her.