Skip til hoved indholdet

Bade- og bådebroer

Etablering af en bade- og bådebro kræver en tilladelse fra Kerteminde Kommune eller fra Kystdirektoratet. Her på siden kan du finde ansøgningsskema, retningslinjer og vejledning

Kerteminde Kommune følger retningslinjerne, der beskriver hvor og hvordan man kan få tilladelse til at opføre nye eller ændre eksisterende bade- og bådebroer. Retningslinjerne kan læses her på siden. Envidere følger Kommunen en zoneinddeling af kysten, som er udarbejdet ud fra de forskellige beskyttelsesinteresser. 

Retningslinjerne opererer med 3 tilladelseszoner for kommunens kyster

Tilladelseszone (Grøn):
Omfatter bebyggede kystområder, hvor private og fælles bade- og bådebroer er almindelige og typiske for området. Her vil der som udgangspunkt blive givet tilladelse til at bygge nye bade- og bådebroer. Broerne skal tilpasses landskabet og må ikke virke dominerende i forhold til landskabet og de omkringliggende broer, dvs. nye broer skal tilpasses de omkringliggende broer mht. størrelse, længde og højde over vandoverfalden. Desuden skal der tages hensyn til udsyn for naboer.

Betinget zone (Gul):
Omfatter strækninger med få broer, der typisk er fællesbroer ved offentlige badestrande, fællesarealer til campingpladser, sommerhus- og boligområder eller strækninger udpeget som sårbart kystkulturmiljø. Her kan der forventes tilladelse til at bygge fællesbroer med offentlig adgang. Ved eventuel tilladelse skal der tages hensyn til kultur- og landskabsværdierne, og derfor skal der være en rimelig afstand på min 200 m mellem broerne.

Friholdelseszone (Rød):
Omfatter kyststrækninger, hvor der i dag er få eller ingen bade- og bådebroer. Der er tale om kystrækninger i særligt landskabelige og sårbare landskabsområder og Natura 2000-områder. Her vil der som udgangspunkt ikke blive givet tilladelse til nye bade- og bådebroer. Undtagelsesvis kan der, af hensyn til erhvervs- og maritime interesser, gives tilladelse til nye bade- og bådebroer.


Du kan downloade ansøgningsskemaet her, som vil guide dig igennem alt hvad ansøgningen skal indeholde

Du kan også hente vores skitse til profil af bade- og bådebro her

Når du har udfyldt ansøgningsskemaet sendes ansøgning til trafikoganlaeg@kerteminde.dk

Kommunen behandler:

  • Din ansøgning om bade- og bådebroer, jf. bekendtgørelsen af 12/03/2007.
  • Det er Kommunen der fastsætter vilkår for tilladelsen. Læs om vilkår under retningslinjerne.

Kystdirektoratet behandler:

  • Din ansøgning om bade- og bådebroer, som opføres som en mole eller tilsvarende strømbrydende konstruktion.
  • Din ansøgning om opførelse af bro eller mole i erhvervshavne eller lystbådehavne
  • Opsætning af bådehejs og fortøjningspæle, som ikke indgår i selve broen

Ved søer og vandløb

Bekendtgørelsen omfatter alene broer på søterritoriet. En bade- og bådebro indlands skal derfor behandles som opførelse af anlæg i by- og landzone i henhold til planloven og naturbeskyttelsesloven.

Bade- og bådebroer opført inden 1975

Langs kysten eksisterer et antal private bade- og bådebroer, som ikke har fået udstedt tilladelse. Indtil 1975 havde en grundejer ret til uden tilladelse, og ud for egen kystejendom, at opføre en åben pælebro, når den ikke var til ulempe for almenheden, vanddybden ved broen ikke var større end 1,5 m, og når anlægget udelukkende anvendtes af ejeren selv.
Hvis en bade- og/eller bådebro er etableret før 1975, bliver den derfor betragtet som lovlig, selv om der ikke er givet tilladelse til broens etablering.

Er broen opført efter 1975 uden tilladelse er den ulovlig. En ansøgning om lovliggørelse skal behandles som en almindelig ansøgning om nyopførelse og ud fra de foreslåede retningslinjer og zoneinddelingen.

Kerteminde Kommunes retningslinjer og vilkår for tilladelser

Det kræver tilladelse ved kommunen at anbringe bade- og bådebroer på søterritoriet. Kerteminde Kommune har ca. 150 km kyststrækning – inkl. Kerteminde Fjord/Kertinge Nor og Odense Fjord.

Kommunens kyststrækning på Hindsholm og ud mod Storebælt har stor landskabelig og rekreativ værdi for kommunen. Det er derfor vigtigt at tage hensyn til naturen, landskabet og offentlighedens adgang til at gå en tur langs stranden, når der sættes bade- og bådebroer op.

Retningslinjerne danner udgangspunkt for kommunens sagsbehandling, idet afgørelser fortsat skal begrundes i forhold til den konkrete ansøgning og med udgangspunkt i et konkret skøn. I vurderingen skal indgå landskabelige hensyn, nabohensyn og adgangsforhold. Desuden undersøges det, om der er vedtaget retningslinjer for bade- og bådebroer i det ansøgte områdes lokalplan. 

Generelle retningslinjer:

  • Der gives ikke tilladelse til opsætning af private bade- og bådebroer ud for offentlige arealer.
  • Der må som udgangspunkt kun meddeles tilladelse til mindre broer. Ved mindre broer forstås: Enkeltbroer ud fra kysten med en længde på op til 25 meter (dog kun ud til en vanddybde på 1,5 meter i forhold til daglig vandstand), en bredde på 1,5 meter, inkl. pæle med en højde på maks. 0,5 m over brodæk, og en højde på max. 1,2 meter over højeste daglige vandstand.
  • Opsætning af nye broer i Kerteminde Fjord vest for Langebro ud for beboelser ved Lillestranden og Odensevej kan sættes op langs kysten ud for flere ejendomme, men skal tilpasses nærliggende eksisterende broer mht. højde, bredde, højde af pæle mv.
  • Broer skal som udgangspunkt udføres af træ eller træ på stålgalger, som en åben pælebro eller som en flydebro.
  • Broer kan efter tilladelse udstyres med gelænder langs broen og ved en evt. trappe fra broen ned til vandet. Gelænderet skal udføres i en let konstruktion (evt. reb).


Det følger af naturbeskyttelsesloven, at strandbredder og andre kyststrækninger er åbne for færdsel til fods, kortvarigt ophold og badning, og at offentlighedens adgang må ikke forhindres eller vanskeliggøres. Offentlig adgang gælder for kortvarigt ophold og badning, eksempelvis muligheden for at lægge til broen med kajak, båd eller lignende for at holde hvil, muligheden for ophold på broen for at fiske krabber eller bade mv. Ophold og badning må dog ikke finde sted indenfor 50 m fra beboelsesbygninger.
Administrationen stiller derfor altid vilkår om, at broer er offentligt tilgængelige, medmindre ovenstående gør sig gældende eller broen ligger lige ud for privat ejendom uden strandareal.

Derudover stilles følgende vilkår i tilladelser til bade- og bådebroer:

  • Broen skal udføres som enkeltbro uden sidebroer.
  • Broens brohoved må ikke udvides uden forudgående tilladelse.
  • Der må ikke sættes skilte op ved eller på broen.
  • Der må ikke uden særlig tilladelse opsættes borde, bænke, flagstænger eller lignende på broen.
  • Broen må ikke afmærkes eller forsynes med belysning uden en forudgående tilladelse fra Søfartsstyrelsen. Søfartsstyrelsen kan til enhver tid kræve, at broen afmærkes på ejers regning.
  • Broen må ikke hindre eller vanskeliggøre almenhedens færdsels- og opholdsret langs og på kysten.
  • Ejeren skal vedligeholde broen i god og forsvarlig stand. Hvis broen ødelægges og ikke straks genopføres, skal alle rester fjernes fuldstændigt, og området skal bringes i en stand så nær de før broens etablering herskende forhold som muligt. Tilladelsen bortfalder, hvis broen ikke er genopført senest 1 år efter ødelæggelsen.
  • Der må ikke uden tilladelse foretages udvidelser eller væsentlige ændringer af broen i forhold til det ansøgte.
  • Hvis broen delvist inddrages om vinteren, skal de til enhver tid yderste 4 pæle række mindst 2 meter over vandoverfladen. Er der ikke pæle over vandet, må ingen del af broen række mere end 20 cm op over eksisterende havbund.

Der stilles desuden vilkår om, at broen kun må være opstillet fra 1. maj til 1. oktober, med mindre der er tale om broer i Kerteminde Fjord/Kertinge Nor.

Høring og offentliggørelse af afgørelse

Når kommunen modtager en ansøgning sendes den i 14 dages høring hos naboerne ved kysten. Hvis naboerne har bemærkninger, får ansøger en kopi, og bemærkningerne indgår i kommunens vurdering.

Når kommunen har truffet en afgørelse, meddeles enten:

- afslag, som kan påklages til Kystdirektoratet, eller

- tilladelse, som kan udnyttes efter klagefrist. Naboer og andre klageberettigede får kopi af tilladelsen.

Klagemulighed

Afgørelser i sager om bade- og bådebroer kan påklages til Kystdirektoratet, jf. § 4 i Lovbekendtgørelse nr. 232 af 12. marts 2007 om bade- og bådebroer. Klagefristen er 4 uger og broen må ikke opføres før klagefristen er udløbet.

Skriftlig klage over afgørelsen sendes til Kerteminde Kommune, der videresender klagen til Kystdirektoratet. Klagen skal indeholde bemærkninger, den påklagede afgørelse og det materiale, der er indgået i grundlaget for afgørelsen.

Klageberettigede er den, afgørelsen er rettet til, og enhver der har en væsentlig individuel interesse i sagen. Afgørelsen kan endvidere påklages af Danmarks Naturfrednings-forening, Friluftsrådet, Ejendomsforeningen Danmark og Fritidshusejernes Landsforening.

Ris eller ros til hjemmesiden

Hans Schacksvej 4
5300 Kerteminde

CVR.NR 29189706

Telefon: 65 15 15 15

Genveje