Billede

Solbeskyttelse er vigtig. Kræft i huden er blevet den hyppigste kræftform i Danmark pga. danskernes sol- og solarievaner. Kræft i huden kan forebygges, hvis man følger Solkampagnens fire solråd.

De fire solråd

  • Skygge
  • Solhat
  • Solcreme
  • Sluk solariet

Solrådene er opstillet i prioriteret rækkefølge. Følger man disse råd, undgår man forbrændinger og på længere sigt nedsættes risiko for kræft i huden.

Solbeskyttelse og børn

Solbeskyttelse er vigtig, især for børn. Jo flere solskoldninger man får som barn, des større er risikoen for at udvikle kræft i huden senere i livet.
Vi skal ikke undgå solen, men lære at være i solen med sund fornuft.
Man kan sagtens være ude midt på dagen, hvis man bare er i skygge, eller beskyttet af tøj, solhat og en solcreme, der er parfumefri og miljømærket, der hvor tøjet ikke dækker.

Forældre og institutioner kan sammen sikre, at børnene er smurt med solcreme inden kl. 11, når de leger udendørs. 

UV-indekset - hjælp til sikker solbeskyttelse

Den største koncentration af UV-stråling falder mellem klokken 12 og 15. Derfor er det særligt vigtigt at beskytte sig i dette tidsrum. UV-indekset fortæller, hvornår man skal passe på i solen. Det er nemlig ikke temperaturen, der er afgørende for om solen brænder, men derimod styrken af UV-strålingen der allerede kan være høj i foråret.

UV-indekset er en god hjælp til at finde ud af, hvornår du skal beskytte dig selv og dine børn. Er UV-indekset 3 eller mere, er det tid til solbeskyttelse.  

Sundhedsstyrelsens vejledning om solbeskyttelse i daginstitution

Faktaark - Solbeskyttelse af børn

Se dagens UV indeks